Gallery

07.03.17 > 09.04.17

Vite

Stripmagazines worden de laatste tijd steeds schaarser. Het Stripmuseum wil de initiatieven, die beginnende auteurs voorstellen, aanmoedigen. Na het tijdschrift « 64_page », dat al twee keer werd voorgesteld in de Gallery, volgt « Vite », een nieuw soort laboratorium voor de Negende Kunst. Vite bestaat uit een selectie van werken die gebaseerd zijn op een centraal thema, of eerder nog een gevoel. Dennis Marien, die het project leidt, weigert om de rol te spelen van directeur die bepaald wat er wordt uitgegeven. Hij kiest de auteurs en geeft hen carte blanche, in de hoop dat zij ten volle gebruik maken van deze vrijheid. De kwaliteit van de werken toont alvast aan dat deze methode zeer goed werkt.

 JC De la Royère, Stripmuseum

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is Vite een uitgeverij die alle tijd neemt om nieuwe horizonten te verkennen. Samen met een vriendengroep van oud-studenten St Luc Bruxelles stond ik in 2011 aan de wieg van dit creatieve avontuur.

Meewerken aan Vite betekent dat je de verantwoordelijkheid van volledige artistieke vrijheid op je schouders torst. De inspiratiebron is dubbel: het narratieve formaat en het boek als medium. Vooral striptekenaars zien in Vite een ideaal platform om er de kunst van het tekenen en het vertellen te combineren. Niet te verwonderen dus dat strips sinds het begin de kern van onze publicaties vormen.

De keuze van het thema? Daarvoor maak ik een illustratie, die ik naar de deelnemers stuur. Wie met de leukste ‘interpretatie’ komt aanzetten, krijgt de eer om de cover te ontwerpen. Plezier beleven aan het maken van een bijdrage komt op de eerste plaats. Logisch dus dat het resultaat eclectisch en intens individualistisch is, waarbij diverse facetten van het centrale thema aan bod komen. Vite biedt kunstenaars de angstwekkende onafhankelijkheid van het creëren als uitdaging

Dennis Mariën, Vite.

Tags : Museum / Strip / Tentoonstelling / Uitgave

Terug

© 2025 — Stripmuseum - Brussel

Web design & development by Typi