Gallery

17.01.17 > 05.03.17

Les Droits de l'Homme (De Mensenrechten), Een moderne ideologie

Van François De Smet en Thierry Bouüaert, Le Lombard

Het woord verlenen aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens … als dat geen goed idee is! Ze vertelt ons haar verhaal, haar hoop en de waarden die ze in stand wil zien houden: "Ik ben niet zomaar een catalogus van rechten. Ik ben een brug tegen vergetelheid".

Deze originele en gedocumenteerde benadering is bijzonder boeiend. De twee auteurs illustreren de artikelen van de Verklaring en brengen de essentiële waarden, die ze met veel zin voor gevoeligheid in zich draagt, tot leven: het is een "breekbare, maar reële beschermwal tegen onwetendheid, tegen haat, tegen vrees. En tegen het moment dat we vergeten hoe precair de dingen wel zijn".

Deze nieuwe titel in de collectie "La petite Bédéthèque des Savoirs" (de kleine stripbibliotheek van wijsheid) van uitgeverij Le Lombard bevestigt op een exemplarische manier dat strips, didactiek en reflectie op de wereld een perfect samengaan.

Redenen genoeg dus voor het Stripmuseum om u met graagte en trots dit opmerkelijke album te presenteren in zijn Gallery!

Mélanie Andrieu, Stripmuseum

 

1948 … de oorlog is voorbij en de Shoah tart elke verbeelding. Een uitzonderlijk redactiecomité, onder leiding van Eleanor Roosevelt en René Cassin, doet een poging om de allereerste verklaring van de rechten van de mens met een universele roeping vorm te geven. Snel zal blijken dat deze poging uitmondt in een permanente confrontatie tussen verschillende visies op de wereld: oost en west, Amerikanen en Europeanen, noord en zuid enz. Deze strip blikt terug op het verhaal van dat comité, dat een gemeenschappelijke droom op papier heeft willen zetten: een wereld waarin de mens niet langer de prooi is van de mens.                   

De auteurs

François De Smet is filosoof en directeur van Myria, een Belgische overheidsinstelling die waakt over de grondrechten van vreemdelingen. Hij is ook de auteur van verschillende werken die nadenken over democratie, zoals Reductio ad Hitlerum, une théorie du point Godwin.

Thierry Bouüaert is een nieuwsgierige stripauteur die constant zijn grenzen wil verleggen. Hij ontwikkelde een polymorf en uiterst persoonlijk oeuvre dat niet gespeend is van invloeden van de Britse grafische scène en van de hedendaagse producties.

Het concept van La petite Bédéthèque des Savoirs is simpel en gaat uit van de vaststelling dat er nog enkele grote vakgebieden onontgonnen zijn door de strip: het immense domein van de menswetenschappen en de non-fictie. In deze didactische stripreeks treden een tekenaar en een specialist aan. De strips zijn opgevat als een ernstige, vulgariserende en ludieke visie op een bepaald onderwerp en als de sleutel op een deur die uitnodigt om te peilen naar nog meer informatie.

 

Uitgeverij Le Lombard

Tags : Museum / Strip / Tentoonstelling / Uitgave

Terug

© 2025 — Stripmuseum - Brussel

Web design & development by Typi