Gallery

13.03.18 > 29.04.18

Est-Ouest (Oost-West)

Philippe Aymond en Pierre Christin, Uitgeverij Dupuis

Op dertig jaar tijd groeide de Vrije Vlucht collectie uit tot een echte grot van Ali Baba. Dit wordt nog maar eens bewezen door het nieuwe opus van Philippe Aymond, die de lezers van Robbedoes beter kennen van de reeks “Lady S”. Zijn rechtstreeks ingekleurde tekeningen verbeelden de menselijke zoektocht van de schrijver Pierre Christin, een zeer discreet monument uit de Franse stripwereld van de afgelopen vijftig jaar. Elk scenario van Pierre Christin is een reis. Hij vertelt over een wereld in beweging, of hij nu werkt aan “Ravian” met zijn oude vriend Jean-Claude Mézières, of met Annie Goetzinger, André Juillard of ... Philippe Aymond. Zijn personages, inclusief zijn futuristische wezens, stralen een bijna vanzelfsprekende empathie uit. De universiteitsprofessor is meer dan een opmerkelijke pedagoog, alles interesseert deze supertoegankelijke verhalenverteller met het uithoudingsvermogen van een marathonloper. Philippe Aymond geeft hem hier een heel mooi eerbetoon dat het Stripmuseum met bijzonder veel plezier tentoonstelt.

Jean Auquier, Stripmuseum.

Van het Amerikaanse Verre Westen tot de meest afgelegen Oostblokgebieden vertelt scenarist Pierre Christin over zijn reizen aan beide zijden van het ijzeren gordijn, een zeldzaamheid in de tijd van de Koude Oorlog. Hij verhaalt over zijn ontmoetingen met prominente schrijvers als Jean-Claude Mézières (met wie hij Ravian maakt), Enki Bilal en Jean Giraud – ofwel Mœbius. Gedurende zijn artistieke loopbaan gaat hij om met Jacques Tardi, André Juillard, Annie Goetzinger, François Boucq en ook Philippe Aymond. Aan hem vertrouwt hij het tekenen en inkleuren toe van deze stripautobiografie die het midden houdt tussen een historisch verhaal en een culturele bloemlezing.
Van de “flower power”-beweging tot de ramp in Tsjernobyl geeft de auteur van de eerste Franse stripromans als L’Étoile oubliée de Laurie Bloom met Enki Bilal en L’Homme qui fait le tour du monde met Philippe Aymond, zich bloot via een subjectieve geschiedenis van de tweede helft van de twintigste eeuw. In veel opzichten een dubbel verhaal, dat gelijk oploopt met zijn artistieke loopbaan en voortreffelijk geïllustreerd is door de tekenaar van de saga Canal Choc (met Christin) en Lady S.
Tijdens een literaire roadmovie worden deze “dingen die je gezien hebt” onthuld. Ze komen niet voort uit nostalgie, maar uit een gevoel deel uit te maken van een tijdperk dat, hoewel het weliswaar voorbij is, nog steeds belangrijk is en het leven van Pierre Christin inspireert. Philippe Aymond was de enige die de volle rijkdom en kracht van deze reis kon uitbeelden.
Van west naar oost is uiteindelijk maar één stap. En een album dat bewijst dat deze twee auteurs elkaar aan het einde van de weg heel goed gevonden hebben.

Uitgeverij Dupuis

Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Tags : Museum / Strip / Tentoonstelling / Uitgave

Terug

© 2025 — Stripmuseum - Brussel

Web design & development by Typi