Gallery

12.01.16 > 28.02.16

Amoras

van Charel Cambré en Marc Legendre

Van alle hernemingen van bekende stripreeksen waren er maar weinig zo geslaagd als Amoras. Deze zesdelige cyclus, die twee jaar voor de zeventigste  verjaardag van Suske en Wiske van start ging, is een gedurfde en eigenzinnige interpretatie van Willy Vandersteens beroemde striphelden. Het succes is evenveel de verdienste van Marc Legendres groot verteltalent als van de soepele en moderne tekenstijl van Charel Cambré.  De open geest van de erven Vandersteen en van de uitgeverij speelde natuurlijk ook een doorslaggevende rol.

The making of Amoras toont niet alleen hoe een van de grootste Nederlandstalige stripsuccessen van de afgelopen jaren tot stand komt, maar is ook boeiend voor iedereen die meer wil weten over het scheppingsproces van een stripverhaal in het algemeen.

Willem De Graeve, Stripmuseum

 

Één flits. Meer was er niet nodig om de wereld van Suske en Wiske voor altijd te veranderen. Één druk op de foute knop. Het einde van een vriendschap. Uit elkaar gerukt, gedropt in een onbekende omgeving.

AMORAS is “Suske en Wiske Anders” - een stripreeks die zich in een nabije toekomst afspeelt, waarbij de personages van de bekende rode reeks een meer realistische, ruwere en iets oudere versie van zichzelf zijn.

CARL (CHAREL) CAMBRÉ

Charel volgde een opleiding Animatiefilm aan het KASK te Gent en ging nadien aan de slag in de tekenfilmsector.  Zijn grote liefde lag echter bij de strip. Hij werd gecontacteerd door Studio 100 en maakte voor hen de strips van Spring en Mega Mindy. Ondertussen stapte hij ook in het vernieuwde team van Studio Vandersteen om er mee te werken aan Suske en Wiske.

Charel kreeg zijn eigen stripreeks met Jump. Naast Amoras tekent hij ook nog Filip van België en cartoons voor Story en Sport/Voetbalmagazine.

MARC LEGENDRE

Marc startte z'n carrière als hoofdredacteur van het weekblad Kuifje, maar publiceerde intussen z'n eerste beeldverhalen bij het weekblad Robbedoes.

Hij werd bekend met Biebel en Sam, schrijft momenteel  scenario's van de Rode Ridder en z'n samenwerking met Wilbert van der Steen (Ayak + Por) zorgde voor een van de verrassingen van 2014. Nadat hij het Suske en Wiske Weekblad had opgestart, vertrok Legendre met z'n vrouw met een zeilboot op wereldreis.  Tegenwoordig wonen ze op het eiland El Hierro waar hij z'n dagen vult met schrijven en naar de oceaan staren.

In 2013 ontving Marc Legendre de Bronzen Adhemar / Vlaamse Cultuurprijs.

Sven Denis, Standaard Uitgeverij

Tags : Museum / Strip / Tentoonstelling / Uitgave

Terug

© 2025 — Stripmuseum - Brussel

Web design & development by Typi